Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. Op het familiebedrijf wordt al generaties lang boerenkaas gemaakt, volgens oude tradities op ambachtelijke wijze. Door de unieke bereiding heeft deze boerenkaas een eigen smaak.
Ambachtelijke echte boerenkaas
Bij Blok Kaashandel wordt de ambachtelijke, echte Boerenkaas van Captein verhandelt. Boerenkaas onderscheidt zich van een fabriekskaas doordat het gemaakt wordt van rauwe dagverse melk. Dat houdt in dat de melk ruim binnen 24 uur nadat de koe haar melk gegeven heeft, verwerkt is tot een mooie glanzende gele kaas. Deze melk mag ook niet verder verhit worden dan 40°C en behoudt zo dus al haar karakteristieke bacteriën en enzymen. Dat proeft u weer terug in de kaas.
Rijkere smaak
Even ter vergelijking met de fabriekskaas. Hier wordt gewerkt met melk die drie dagen oud is en omdat deze melk bij honderden verschillende boeren wordt opgehaald, wordt deze melk voordat er kaas van wordt gemaakt eerst gepasteuriseerd en gestandaardiseerd. Dit houdt in dat alle bacteriën afgedood worden en dat er uit de melk onder andere een gedeelte vet, lactose en eiwit wordt verwijderd. Zodoende heeft de melk en uiteindelijk de kaas elke dag dezelfde samenstelling en smaak. Terwijl boerenkaas elke keer ietsje anders is en een veel rijkere smaak kan krijgen dan een fabriekskaas.
Deze boerenkaas wordt het hele jaar doorgemaakt in een 20kg model. 6 a 7 weken per jaar maken zij ook de Boeren Goudse Opleg kaas.