Proosdij Belegen is de jongste van de drie Proosdij kazen. De naam Proosdijkaas is afkomstig van Hoeve De Proosdij in Ede. Deze boerderij was vroeger, vanaf ongeveer 1500, onder beheer van de proost. De proost beheerde de bezittingen van de Rooms-Katholieke Kerk in een bepaald gebied. De opbrengst van de hoeve kwamen ten goede van de kerk. Het gebied waarbinnen de proost verantwoordelijk was voor de bezittingen, heette de proosdij.
Na de rijping van vijf maanden op de beukenhouten planken van het pakhuis van Blok Kaashandel zijn de eerste eiwitkristallen zichtbaar. De culinaire smaak van Proosdij Belegen ontwikkeld zich tijdens de rijping tot een gebalanceerde combinatie van licht zoet en fruitig en nootachtig.
Door de rijke smaak van de Proosdij Belegen adviseren wij hier bij een volle witte wijn. Bij witte wijn blijft de kaas fris en komen de kruidige tonen van de kaas mooi naar voren. Voor de liefhebbers van rode wijn adviseren wij een kruidige, niet te zware, rode wijn. Proosdij Belegen komt verder goed tot zijn recht in verschillende gerechten in de keuken, waar de kaas vooral gebruikt word om te smelten en in de fondue.