Proosdij Belegen is de middelste van de drie Proosdij kazen. De naam Proosdijkaas is afkomstig van Hoeve De Proosdij in Ede. Deze boerderij was vroeger, vanaf ongeveer 1500, onder beheer van de proost. De proost beheerde de bezittingen van de Rooms-Katholieke Kerk in een bepaald gebied. De opbrengst van de hoeve kwamen ten goede van de kerk. Het gebied waarbinnen de proost verantwoordelijk was voor de bezittingen, heette de proosdij.
Na de rijping van 10 tot 12 maanden op de beukenhouten planken van het pakhuis van Blok Kaashandel zijn de eiwitkristallen goed zichtbaar. De culinaire smaak van Proosdij ontwikkeld zich tijdens de rijping tot een smaakvolle, pikante kaas met fruitige en nootachtige tonen.
Door de pikante smaak van de Proosdij Oud adviseren wij hier bij een kruidige rode wijn, zodat alle smaken tot hun recht komen. Proosdij Oud is een veelzijdige kaas, die zowel in de keuken en op de borrelplank gebruikt kan worden.